Tuesday, 3 January 2012

Anwar Mahukan TV-SPR Untuk Pastikan Pilihanraya Adil


KUALA LUMPUR, 3 JAN : Pakatan Rakyat mahukan Suruhanjaya Pilihanraya diberi kuasa mengendalikan sebuah rangkaian telivisyen untuk memastikan liputan adil bagi pembangkang pada pilihanraya umum ke 13.

Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata gagasan pembangkang akan membuat saranan itu kepada Jawatankuasa Penambahbaikan Pilihranraya Parlimen PSC secepat mungkin.

“Kita juga telah mengusulkan supaya ada satu “channel” khas yang dikendalikan oleh SPR sendiri supaya seluruh isu dan berita (dilaporkan) secara bebas dan telus,” tambah beliau selepas mesyuarat pimpinan tertinggi Pakatan Rakyat.

Anwar berkata layanan media arus perdana terhadap parti pembangkang jauh daripada memuaskan dan menjadi penghalang kepada proses pilihanraya yang telus dan adil.

“Media kita masih dikongkong oleh Umno-Barisan Nasional, Memang tidak munasabah untuk dibicara soal demokrasi…tanpa ada media bebas,” kata beliau.

Anwar berkata PSC akan didesak untuk memastikan media arus perdana memberikan ruang dan layanan adil kepada pembangkang pada PRU 13, khususnya kepada calon-calon yang akan bertanding.

Merujuk kepada konvensyen Pakatan Rakyat di Kedah pada 14 Januari depan, Anwar berkata persidangan itu akan memerinci isu-isu seperti kos sara hidup yang semakin naik, Skim Sistem Saraan Baru Perkhidmatan Awam(SBPA) dan penyenaraian Feldal Global Ventures.   


LINK : http://antarapos.com/v1/index.php?q9nan56SpKPkoObnaNGXpVvZn7WkcpVh

No comments:

Post a Comment